Sergio David Kovacs: "El meu somni són els Jocs Olímpics del 2028"

De família hongaresa per part de pare i família romanesa per part de mare, Sergio David Kovacs (Castellar del Vallès, 2006) va tenir el seu primer contacte amb la gimnàstica artística a través del Club Gimnàs Llenas amb només set anys. Des del 2015 pertany al Club Gimnàstic Sant Boi on ha anat progressant fins a arribar a ingressar anys més tard al CAR de Madrid. En la seva darrera convocatòria amb la selecció catalana a la Berlín Cup va tenir una participació immaculada i al Campionat de Catalunya ha quedat subcampió a Via Olímpica 9. Des de la passada primavera compta amb la nacionalitat espanyola i ja pot participar en competicions internacionals amb l'equip nacional.
Campió a l’all around, campió a la final d’anelles, campió a la final de salt i medalla de plata a la final de barra. Quins records tens de la Berlín Cup?

Tenia moltes ganes de competir. A més, era una de les meves primeres competicions d’aquest nivell. Recordo que estava força nerviós els dies abans, però ja m’agrada aquest ambient perquè quan pujo a l’aparell se’m van tots aquests nervis.

Entrava dins de les teves expectatives assolir aquests resultats?

No, de cap manera. Jo anava a fer la meva feina i no em pensava que em pogués anar així de bé.

Quines són ara les teves properes metes?

El Campionat d’Espanya que es celebra al juliol i després el Festival Olímpic de la Joventut Europea.

Retrocedim als orígens. Quin és el teu primer record que tens de la gimnàstica?

El primer record que tinc és quan tenia uns set anys i mentre feia zàping a la televisió em quedava sovint al canal de Teledeporte. De vegades feien competicions de gimnàstica i a mi m’agradava veure-les.  Després jo anava pel carrer fent tombarelles, salts, la roda... era un nen molt inquiet. Aleshores els meus pares em van apuntar a un gimnàs quan com qui va a passar una estona, no es pensaven que arribaria fins on he arribat.

Mirem ara el present. Com és un dia a la vida de Sergio David Kovacs?

M’aixeco a les 7.30h del matí per anar a classe de les 8.00 fins a les 10.45h. Després tinc entrenament de les 11.00 fins a les 14.00, que fem una pausa d’una hora per dinar. A les 15.00 tornem a classe fins a les 17.30h i de 17.45 fins a les 20.30 fem una segona sessió d’entrenaments.

Tens 17 anys, estàs en plena adolescència. Aquesta rutina comporta també molts sacrificis...

Sí, la veritat és que al principi quan vaig fer el canvi aquí em va costar més. Tot era nou, companys diferents, entrenava el doble del que ho feia en el club, físicament estava molt cansat...  però bé, venir al CAR de Madrid ha sigut un canvi molt positiu i soc conscient dels progressos.

On et veus d’aquí a uns anys?

 M’agradaria seguir vinculat a la gimnàstica. El meu somni són els Jocs Olímpics del 2028 a Los Ángeles.

Com bé deus saber, la vida de l’esportista d’elit és efímera i perquè sigui exitosa hi influeixen molts condicionants. T’has parat a pensar algun cop en la teva vida professional fora de la gimnàstica?

Sí, tinc clar que quan acabi el Batxillerat vull fer la carrera de psicologia aplicada a l’esport, que és una cosa que sempre m’ha cridat l’atenció.

Parlem de psicologia aleshores. Quin rol juga el factor mental per a un esportista?

La ment està sempre per davant del físic. Jo li dono molta importància a la ment, ja que si mentalment no estàs bé és molt difícil assolir els teus objectius. Molta gent, jo inclòs, anem al psicòleg un cop a la setmana o cada dues setmanes perquè encara que no tinguem cap problema sempre ens ajuda a créixer mentalment.

És important això que dius perquè fins fa un temps s’associava només el fet d’anar al psicòleg amb patir una malaltia i no és així...

Igual que per a un esportista és natural anar al fisioterapeuta, jo penso que tots els esportistes que estan ficats en un entorn de pressió haurien d’anar al psicòleg per a que et donin consells.

Què has après anant al psicòleg?

Sobretot he après que passi el que passi tot és passatger. Pot haver-hi moments que vegis les coses molt negres, que no estàs preparat per a l’esport d’alt rendiment... però al final tot és passatger.

 

Què diu el seu entrenador?

El Sergio és una persona lluitadora, implicada amb els seus objectius personals des d’una gran sensibilitat emocional immensa. És un gran company i molt respectuós amb els tècnics que l’acompanyen. No només és un gran talent per la modalitat sinó que també és un exemple d’esforç, compromís i responsabilitat. Gaudeix del procés, fet que fa de la seva formació com a gimnasta un gran punt favorable.


Álvaro Carrascal, entrenador del Club Gimnàstic Sant Boi

Puja