Estrenem el reportatge 'Al costat dels gimnastes refugiats ucraïnesos'

El 24 de febrer del 2022 va esclatar la guerra a Ucraïna amb la invasió russa. Un any després, la Federació Catalana de Gimnàstica (FCG) ha donat empara a 27 gimnastes refugiats ucraïnesos. Tots ells tenen la seva llicència subvencionada per la FCG, que ha prorrogat aquesta mesura extraordinària de cara al 2023. Les inscripcions d'aquests gimnastes a les competicions autonòmiques també seguiran subvencionades per la FCG durant el 2023.

En aquest reportatge elaborat per la FCG donem visibilitat a set gimnastes refugiats ucraïnesos: la Valeriia Telesaii, la Veronika Vasheva i la Mariia Netavrovana (CE Barnarítmica), la Liliana Lunhu i l'Uliana Velyka (Rítmica Aliança Platja d'Aro), la Kateryna Karsim (Club Egiba) i l'Andrii Yavorskyi (CN Granollers). Parlem sobre què significa per a ells la gimnàstica, com s'han adaptat a la seva nova vida a Catalunya i quins objectius esportius tenen per al futur.Els 27 gimnastes refugiats ucraïnesos, excepte una noia de 26 anys, són menors d’edat que van de la franja dels 8 fins als 17 anys. D’aquests, 21 s’han federat en gimnàstica rítmica, quatre en gimnàstica artística masculina i dues en gimnàstica artística femenina. Els clubs receptors són amb sis gimnastes l’Associació Socio-Cultural i Esportiva l’Aliança; tres el Club de Gimnàstica EGIBA; tres el Club Esportiu Barnarítmica; dos l’Escola de Gimnàstica Rítmica Lloret Club Esportiu, dos el Club Esportiu Rítmica Pratenc; un el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat; un el Club Gimnàstic Sant Boi; un el Club Rítmica El Vendrell; un de l’Associació Esportiva Gràcia; un del Club Esportiu Olympic Blanes; un del Club Natació Granollers; un del Club Rítmica Barcelona; un de l’Associació Esportiva Rítmica Prat Cor Blau; un del Club Gimnàstica Rítmica Cerdanyola; un del Club Gimnàstica Rítmica Costa Daurada; i un del Gràcia Gimnàstic Club.
Així mateix, per part de la Real Federación Española de Gimnasia (RFEG), l’homologació de les llicències dels gimnastes refugiats ucraïnesos continuaran sense tenir cost durant el 2023. A més, també es renovarà el dret a disposar d’una plaça lliure per participar en competicions del calendari nacional de la RFEG per a aquests gimnastes.

Per tot plegat, convidem a les entitats que comptin amb algun gimnasta en aquesta situació de vulnerabilitat a posar-se en contacte amb la Federació Catalana de Gimnàstica per tal que, si s’escau, puguem indicar els tràmits a seguir per gestionar la seva llicència i inscripció a competicions. Finalment, desitgem una resolució del conflicte el més aviat possible i expressem el nostre suport a totes les víctimes d’aquesta guerra.

Puja