Àngela Mora, guardonada amb el Trofeu Campions Valors

Àngela Mora (Maials, 2002) ha rebut aquest migdia al Teatre Lliure el premi Trofeu Campions Valors, una distinció de Mundo Deportivo i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya que premia aquells esportistes, entitats i clubs que han destacat en el darrer any tant pels seus mèrits esportius com pels valors que han transmès a través de l’esport

En el cas de Mora, el jurat ha reconegut “la incansable capacitat de lluita” de la gimnasta del Club Gimnàstic FEDAC Lleida, que també ha estat acompanyada per la seva entrenadora, Maribel Moncassi. L’acte ha comptat amb la presència de la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, i la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física, entre d’altres autoritats. En representació de la Federació Catalana de Gimnàstica hi ha assistit el seu president, Xavier March.

Amb tan sols 17 anys, Àngela Mora es va convertir al 2021 en la primera gimnasta amb discapacitat intel·lectual en competir en un campionat d’Espanya de gimnàstica artística, on hi van participar prop de 1.200 esportistes. El seu exercici en els quatre aparells (salt, paral·leles, barra i terra) la va permetre finalitzar en 77ena posició entre el centenar de gimnastes que participaven a la seva categoria. 

Dos anys abans, al 2019, Mora ja havia trencat barreres competint a la segona fase de la Copa Catalana celebrada a Salt, juntament amb la Pia Arumí del Club Gimnàstic Osona i la Marta Jové, també del Club FEDAC Lleida. I és que Mora és només un exemple de l’aposta per una gimnàstica inclusiva que impulsa la Federació Catalana de Gimnàstica, on hi ha federats més d’una vintena d’esportistes amb discapacitat intel·lectual.

La clau de volta d’aquest projecte inclusiu radica en la voluntat de la Federació Catalana de Gimnàstica de no fer distincions en el tractament que reben els gimnastes amb discapacitats intel·lectuals respecte a la resta d’esportistes. En el cas de la gimnàstica artística, el principi que regeix la categoria on competiran aquests gimnastes són les seves pròpies capacitats. D’aquesta manera es garanteix l’aplicació de la mateixa normativa tècnica en la qual competeixen la resta de gimnastes per afavorir una verdadera inclusió a l’esport, i conseqüentment, a la societat.

Puja